Meermaals schreef de trojka (van ECB, EU en IMF) in de memoranda: ‘We beschermen de kwetsbaren.’ Maar de begroting van het grootste hospitaal is in deze jaren meer dan gehalveerd. Er is een tekort aan alles en vooral aan verplegers – in heel het land zijn er 30.000 méér nodig, zei het ministerie van Volksgezondheid onlangs. Iedere zuster verzorgt nu zo’n 50 zieken, ’s nachts 80, en velen worden ziek van de lange werkweken.
Al vanuit de verte zie je voor Evangelismos, dit grootste Griekse ziekenhuis, de rij bij de eerste hulp. Het is 30˚C en binnen wacht men 5 à 6 uur in een bedompt vertrek, zichzelf koelte toewuivend. In de gangen passeren bezwete Albanese mannen met buideltasjes. Elke bezoeker krijgt een visitekaartje: bij hen kan de patiënt een televisie of een privé-ambulance huren. Of een privé-zuster, ‘altijd ervaren, toegewijd en Grieks’. Ze staat je voor € 50 een half etmaal bij, of helpt met douchen voor € 20. In werkelijkheid zijn het Bulgaarse of Georgische vrouwen, die hier in de jaren van voorspoed als au pair werkten en nu zwart en zonder diploma inspringen. “Wie kan zich nog zo’n zuster veroorloven?” Stathis schuifelt met zijn infuus door de ziekenhuishal. Een eind verderop wisselt een envelop van hand; de vrouw met het accent telt het briefgeld na, de Griekse huilt. “2, 3 jaar terug was er een béétje spaargeld over”, zegt Stathis, “nu niets meer. De Albanezen neem ik het niet kwalijk; de trojka schiep hun markt.”
Een kwart van de Grieken verloor hun ziektekostenverzekering. Toch schreef de Europese Commissie 2 jaar terug: ‘De Griekse overheid moet iedereen toegang tot zorg garanderen (ook de onverzekerden)’, en: ‘Een eerlijker samenleving vereist een echt opvangnet.’ Intussen is er in de ziekenhuizen zelfs gebrek aan beddengoed, medicijnen en verband. Het aantal amateurabortussen neemt fors toe, de psychiatrie is zo goed als afgeschaft. Het hospitaal van Volos was op 20 maart door het verkleinde maandbudget heen, waarna het kankerpatiënten weerde – op bevel van het ministerie, dat van de trojka ‘zuinig’ moet zijn. Infecties slaan toe; er gaan legio verhalen over kleine ingrepen met een fataal einde. En de beste dokters vertrokken naar het buitenland.
Dit is het Griekenland van 7 jaar onder de trojka. Het is een neergang zonder einde, met dramatische gevolgen – duizenden stierven een onnodige dood, die terug te voeren valt op de afgedwongen besparingspolitiek.
Lees het hele artikel via deze link.
Bron: “Een verkapte Europese coup; onderzoek: De trojka in Athene” door Edward Geelhoed in DeGroeneAmsterdammer op 29 november 2017.