Zo lang de zon schijnt…

Op 22 oktober jl. bevond ik mij op het Museumplein in Amsterdam om met 6 tot 8.000 anderen te tonen tegen ondertekening van ‘het vrijhandelsverdrag CETA’ te zijn. Een demonstratie heet zoiets. Tevoren had ik nog even met een vriend in de Van Baerlestraat koffie gedronken. Het Museumplein oplopend was overduidelijk dat de Socialistische Partij aanwezig was; dichterbij de massa bleek het een gemêleerd gezelschap van ex-Auschwitz/Birkenau-gevangenen, Foodwatch, Greenpeace, Milieudefensie en vakbonden en van Groenlinks, enkele vertegenwoordigers van de Partij van de Arbeid, de Partij voor de Dieren, als vermeld de Socialistische Partij en enkele politieke partijen die nog niet in de Tweede kamer zitten. En mensen zoals ik die namens zichzelf daar ‘protesteerden’.

Wat doen die oud-Auschwitz/Birkenau-gevangenen daar?” vraagt u zich misschien af. Zij waarschuwden voor mogelijk kwalijke uitwassen van marktdenken en kapitalisme door er op te wijzen dat het I.G. Farben-industriecomplex Buna indertijd achter de dwangarbeid van de gevangenen zat: tegen de laagst mogelijke kosten, te weten fysiek net in leven gehouden worden en overgeleverd aan volstrekte rechteloosheid en willekeur, leverden de gevangen hun arbeid voor dit bedrijf en andere bedrijven. Deze ex-gevangen zien parallellen met CETA en TTIP, waarin eveneens arbeidsrechten (beloning, ontslagrecht en uitkeringen) omwille van ongebreidelde winsten voor multinationals ingeperkt worden.

Lode Vanoost hekelt de term ‘vrijhandelsverdrag’ voor CETA en TTIP. Een meer accurate omschrijving vindt hij: ‘Verdragen ter bescherming van exclusieve rechten van buitenlandse investeerders tegen elke mogelijke inmenging door openbare overheden, parlementen en maatschappelijke organisaties’.

Dit vast redactielid van De wereld Morgen vindt het ook wel wat lang, maar zo’n titel dekt de lading van de 1.598 pagina’s tekst juister dan een term die riekt naar gemakkelijker handel.

Ik vrees dominantie van grootbedrijven over economie en politiek, doordat overheden hun mogelijkheden opzeggen om arbeiders, dieren, gewone mensen, klimaat, milieu, (tarieven voor medicijnen en binnen de -) gezondheidszorg en de zwakkere mensen in de samenleving tegen knechting, misleiding en uitbuiting te beschermen. Sterker, onder dreiging van miljardenboetes door grootbedrijven, die zelf nauwelijks belasting afdragen, beschermen die bedrijven zich met CETA, TiSA en TTIP tegen wat zij ‘onbetrouwbare overheden’ noemen; maar wat overheden zijn die het – wellicht op basis van voortschrijdend inzicht – opnemen voor wat van ‘algemeen belang’ is. Wanneer die boetes betaald worden, resteert nòg minder geld voor het algemeen belang dan nu al onder het Verdrag van Maastricht mogelijk is.

Veel mensen hebben geen idee over wat CETA, TiSA en TTIP inhouden en laten zich leiden door de misleidende naam die naar vrijhandel verwijst en door de schamele mededelingen over dit soort verdragen via onze media. Net zo min hebben zij een idee erover hoe ons dagelijks leven beïnvloed wordt door het Verdrag van Maastricht (1992) en het Verdrag van Lissabon (2007). Zolang de zon schijnt, smaakt een biertje buiten in de tuin of op het terras lekker.

Ik maak mij zorgen, ondermeer over dit soort onethische verdragen. Ik maak mij zorgen, omdat kennelijk zelfs zulke maatregels door onze volksvertegenwoordigers niet resoluut van de onderhandelingstafel geveegd zijn.

Voor mij is het dus geruststellend dat de Franstalige deelparlementen de afgelopen dagen dwars zijn blijven liggen. Het is de vraag of zij dat tot donderdag, de dag dat het verdrag door ‘Canada’ en ‘de EU’ ondertekend zou worden, volhouden. Steekhoudend leek mij de opmerking van de minister-president van het Franstalige deel van Wallonië Paul Magnette, die het ondemocratisch vindt om zijn regering zo onder druk te zetten. In de ogen van ‘zijn’ minister van Energie, Huisvesting, Lokale Besturen en Steden Paul Furlan is een deadline geen manier van onderhandelen. En het fijne weet ik er natuurlijk ook niet van, maar voor degen die denken dat ‘de Walen’ dan eerder aan de bel hadden moeten trekken: de socialistische regeringspartij PS zegt dat hun vragen over het verdrag al twee jaar onbeantwoord blijven.

Bronnen: “Wallonië en CETA of de neoliberale nachtmerrie van democratische inspraak in de economie” door Lode Vanoost via http://www.dewereldmorgen.be op 21 oktober 2016 en “Walen blijven bij hun ‘nee’ tegen vrijhandelsverdrag” door de buitenlandredactie van de Nederlandse Omroepstichting via de app van http://www.nos.nl op 24 oktober 2016.

4 gedachtes over “Zo lang de zon schijnt…

 1. Cors

  het is wat je zegt: Zolang de zon schijnt en het bier goed smaakt…

  maar er is meer aan de hand, veel meer. we worden bestookt door organisaties die donaties van ene George Soros ontvangen. George Soros is de levende Duivel van onze tijd. hij maakt gebruik van schuldgevoelens om zijn politieke visie door te duwen. kijk maar eens naar Duitsland, waar de kanzlerin, een dochter van een dominee die verscheurd door schuldgevoel vanwege de nazi’s, naar oost duitsland ging… hoe verknipt zal een dochter van zo iemand zijn? en hoe word de jeugd in duitsland en oostenrijk gehersenspoeld over de oorlog? en hoe gaat het hier met het slavenverleden? juist, daar pompen we ook nog even 2,5 miljoen in… en het heeft allemaal te maken met TTIP en met CETA. als er hier een bevolkingskrimp komt, zijn we niet interessant voor de big bussiness.. dus daarom moeten we ruimhartig zijn… of dit nu ten koste gaat van onze kultuur en veiligheid of niet. het kan george soros geen ene reet verdommen dat wij eraan gaan. het gaat dit smerige onderkruipsel alleen maar om consumenten. dat wij hier op een tikkende tijdbom zit, komt hem alleen maar goed uit. onze politici willen dit niet weten, die weten allang dat als ze doen wat hij wil, ze hun leven lang voorzien zijn. De etters…

  Like

  1. Dank voor je reactie, Cors. Ik neem geen verantwoordelijkheid voor de inhoud ervan, maar beperk me met mijn blog en dit ‘napraten’ op de voorliggende verdragen CETA, TiSA en TTIP. Het blijft waarschijnlijk tot donderdagochtend spannend of de ondertekening van CETA doorgaat of niet; ik ben zo vooruitstrevend dat ik vurig hoop van niet.

   Like

 2. Cors

  ha Gerardus,

  de verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt vanzelf bij mij. ik snap je reactie, mijn mening is volgens de mainstream brisant. te brisant. Zelfs onfatsoenlijk, omdat ik het verband tussen de verdragen en de immigratie herken en dit ook uitspreek.

  vooropgesteld dat ik graag kansen zie voor iedereen in dit land, wil ik toch nog even verder gaan op dit stuk:

  je kunt CETA, TTIP, TISA, voor wat Europa betreft gewoon niet los zien van alles wat er nu gebeurt met betrekking tot immigratie. Het is een aangestuurd proces, dat enkel en alleen moet leiden tot zeer grote verdiensten van de rijken der aarde:

  er kunnen twee scenario’s worden neergezet:

  1: er komen heel veel extra mensen naar europa om het consumentniveau op peil te houden, om te zorgen dat de fabrieken hun produkten af kunnen zetten. het laat zich raden dat de burgers daardoor de CO2 uitstoot beperking moeten bekostigen.. als CETA in werking is, zal er geen kolencentrale meer sluiten..

  2: door de komst van vele extra mensen naar Europa zal de bom onder de multiculti maatschappij barsten, het opbouwen van een verwoest Europa zal, zo de geschiedenis al twee keer eerder bewezen heeft, leiden tot nog grotere winstmogelijkheden voor de genoemde rijken der aarde.

  mocht er onverhoeds toch een eind komen aan de immigratiestroom, wat ik betwijfel, omdat het te stil is in de media.., dan zal mevrouwtje Clinton ons in het verderf storten door haar Hetze tegen Rusland, ten gunste van de amerikaanse bankiers en wapenindustrie (fam bush..), op te blazen tot proporties die het point of no return voorbij gaan.
  dan treed optie drie in werking: het opbouwen van een europa dat te leiden heeft gehad van een atoomoorlog. dat levert helemaal veel op.

  verdiep jezelf maar eens een tijdje in de podesta mails uit de wiki leaks.. je zult tot dezelfde conclusies komen..

  Like

 3. Als ‘brisant’ of ‘onfatsoenlijk’ zou ik je reactie niet duiden. Wel leg je verbanden die er wellicht zijn – een benauwend idee – maar die ik – onwetend van ‘de podesta mails’ – niet ken. Dus dank ik je wederom voor je aanvulling. We zijn het eens dat CETA, TiSA en TTIP enkel en alleen linksom of rechtsom moeten leiden tot weer grotere verdiensten van de toch al Rijken der Aarde; ‘de rupsjes Nooitgenoeg, terwijl de ‘massa’ honger lijdt, in armoede leeft of anderszins op een houtje mag bijten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s