Slimme meters zonder wetenschappelijk onderbouwd nut

Niet lang geleden ontving ik een voorbereidende brief over de slimme meter, die mij in de toekomst aangeboden gaat worden. Argwanende ik zit daarop helemaal niet te wachten. Thuis heb ik een systeem ontwikkeld om zo min mogelijk cookies geïnstalleerd te krijgen, ik beperk mijn Facebook- en Google-gebruik om zo min mogelijk sporen achter te laten, het digitaal gebruik van mijn medische gegevens heb ik zoveel mogelijk aan banden gelegd en zoveel als mogelijk reis ik op een anonieme OV-kaart. Gebruik van een slimme meter roept bij mij dus de vraag op voor wie die meter zo slim zal zijn.

U hoeft daar niet vanuit de onderbuik op te reageren, want onze zuiderburen hebben er onderzoek naar gedaan. De conclusie hiervan luidt:
Google en Facebook hebben een imperium gebouwd om data over ons te verzamelen en de Vlaamse overheid zit zich likkebaardend in de handen te wrijven tot ze ook data over iedereen kan gaan verzamelen; helaas wel ten koste van onze privacy en zelfs van de volksgezondheid, want alles wordt natuurlijk draadloos verstuurd.

Dan nu naar de Vlaamse cijfers en praktijk:
Er werd in 2014 geld vrijgemaakt om zo’n 9.000 slimme meters binnen een pilot te plaatsen, maar 8% van de huishoudens weigerde die plaatsing. De aanname dat energieverbruik afneemt, wanneer mensen hun verbruik kunnen raadplegen werd in de overige huishoudens gelogenstraft doordat weinig mensen hun detailgegevens raadpleegden en nog minder dat meermaals deden.
Daarop mochten 200 gezinnen meedoen aan een onderzoek, waar 10% afzag van participatie.
Vervolgens werden 4 groepen gedefinieerd om het onderzoek naar het enthousiasme voor de slimme meter op een andere manier wetenschappelijk aanvaardbaar te kunnen bepalen:
1. Advocates: van de voorstanders van slimme huishoudtoestellen mag een wasmachine zich bijvoorbeeld automatisch inschakelen als er niemand thuis is (36%)
2. Supporters: de supporters van slimme huishoudtoestellen stellen zich met wat meer vragen open voor slimme apparaten (27%)
3. Doubters: de twijfelaars zijn minder positief dan de eerste twee groepen (25%) en
4. Refusers: de weigeraars hebben geen intentie om slimme toestellen te gebruiken en geloven niet dat ze milieuvriendelijk zijn (12%)
De eerste groep kreeg van de 500 slimme meters 82%, de tweede groep 16%, de derde groep 2% en de laatste groep geen enkele. Bij dat wetenschappelijke kun je hier dus vraagtekens zetten vanwege de representativiteit voor ‘de Vlaamse energieconsument’. Niet doen, want het wordt nog leuker…
Na afloop van dit onderzoek ontstaat een nieuwe verdeling:
1. Advocates zakt van 82% naar 57% en zakt dus omgerekend voor heel de Vlaamse bevolking van 36 naar ergens rond de 20%,
2. Supporters stijgt van 16% naar 32%; het omgerekende percentage is vanwege het lage aanvangspercentage gissen
3. Doubters stijgt van 2% naar 9%; het omgerekende percentage is ook voor deze groep om dezelfde reden gissen en
4. Refusers stijgt van 0% naar 2% en stijgt dus omgerekend van 12 naar 15 tot 20% van de totale bevolking.

De Vlaamse overheid en netbeheerders zwijgen in alle talen over deze onderzoekscijfers omdat ze “niet zo bemoedigend” zijn. De Vlaamse overheid vertelt daarentegen dat de slimme meters ‘van Europa’ moeten worden geïnstalleerd. In Duitsland hoeven slimme meters echter niet ‘van Europa’ geïnstalleerd te worden, omdat de Europese Unie, die bedoeld wordt, bepaald heeft dat de mate van uitrol van slimme meters mag afhangen van een economische evaluatie. Vlaanderen zou hetzelfde als Duitsland kunnen doen als ze een onafhankelijke analyse zou laten uitvoeren die geen kosten en baten berekent over 20 jaar, terwijl de uitrol eigenlijk in 15 jaar zal plaatsvinden. Dat doet de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt namelijk.

Kortom, om aan data over de privacy van onze zuiderburen te komen, heeft de Vlaamse overheid het gebruik van slimme meters gewoon verplicht gesteld. Met ‘Europa’ en ‘milieu’ als smoes. Dat kun je volgens mij op basis van de drie vooronderzoeken en de PR van de Vlaamse overheid wel vaststellen. En onze overheid is volgens mij geen haar beter.

Bron: “Waarom de slimme meter moest verplicht worden” door Johan Janssens via DeWereldMorgen op 28 juni 2018.

2 gedachtes over “Slimme meters zonder wetenschappelijk onderbouwd nut

 1. Ik heb de slimme meters al sinds april 2012 en heb er nog nooit iets nadeligs van ondervonden. Ze zijn een grote hulp bij een ‘hobby’ die ik sinds die datum heb: het volgen van de productie van 24 zonnepanelen op het dak. Ik laat zelfs mijn slimme meters uitlezen door een commerciele partij (slimmemeteruitlezen.nl waarvan de gegevens nuttig zijn bij het controleren (en begrijpen) van de facturen van Greenchoice. Ik heb uiteraard geen account bij Facebook, Twitter spaarzaam en kan moeilijk om Google heen. Het ligt er ook maar aan wat je tot je privacy rekent — ik ben tegenover jan en alleman heel open over het feit dat ik incontinentiemateriaal gebruik wegens ongewild urineverlies, van het feit dat ik borstgroei heb als gevolg van het gebruiken van een hormoon dat de prostaat kleiner maakt. Maar ja, misschien ligt die openlijke argeloosheid wel aan het feit dat ik zowat 80 jaar ben en de volgende rechtse dictatuur van Nederland nog niet in zicht is (hoewel, de VVD…) Als dat wel gebeurt zullen we vooral last hebben van het feit dat we… bij de Burgerlijke Stand staan ingeschreven en een abonnement op de Volkskrant hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Beste Sante,

   man die mij ooit op het idee bracht ook blogs te gaan schrijven…

   Ik vermoed u in de Vlaamse indeling te kunnen rekenen tot de Advocates, zo niet, dan toch zeker tot de Supporters.

   Ik kan u laten weten me ook niet bewust te zijn ooit iets nadeligs te hebben ondervonden van mijn internetgedrag ten tijden van toen ik nog geen argwanende ik was. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets nadeligs ondervond. Ik heb bijvoorbeeld wel nadeel ondervonden van de lange armen van bepaalde overheden, hoewel ik niets buitenrechtelijks op mijn geweten had. Bovendien ben ik gewoon ingeschreven op mijn woonadres en ik ben een gewoon Nederlands staatsburger, zelfs met Nederlandse voorouders. Voor zover ik weet. Bovendien ben ik niet afhankelijk van een uitkering, dus ik loop geen kans gekort te worden omdat ik mijn buren wel eens trakteer op koekjes of op zelfgefabriceerd gebak; zelfs niet wanneer gedurende langere tijd dan een korte visite mensen in mijn huis verblijven.

   Toch tracht ik ook in mijn blogs uiterst terughoudend te zijn bij het duiden van mensen uit mijn persoonlijke kring, omdat ik niemand in verlegenheid wil brengen. En wat mijn eigen doen en laten betreft; anders dan in veel andere landen op deze aardbol verwacht ik hier te lande vooralsnog eveneens geen rechtse – en al helemaal geen linkse – dictatuur al hebben de Nederlandse overheden het naleven van geratificeerde VN-verdragen kennelijk niet als hoogste prioriteit. Laat onverlet dat in het beschreven Vlaamse onderzoek – wellicht om andere dan dictatoriale redenen – het aantal Advocates drastisch afnam, terwijl dat aantal naar rato van de Vlaamse energieconsument bij aanvang van het onderzoek zwaar overtegenwoordigd was.

   Ik wens u in elk geval een goede gezondheid, goede zonne-energieproductiecijfers en druk nogmaals mijn dank uit voor uw inspirerende blogs!

   Gerardus

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s