Duitse successen

Terwijl ik mij zaterdagochtend 29 april op het dak van NEMO in Amsterdam aansloot bij de – in goed Nederlands – ‘People’s Climate March’, werd in Duitsland de daad bij het woord van onze roep gevoegd. Tijdens het lange weekend van zaterdag 29 april tot en met maandag 1 mei, daar de (feest-)Dag van de Arbeid, haalde Duitsland 85% van zijn totale elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, waterkracht, wind en zon. Dat is een nieuw nationaal record. De Duitse kerncentrales draaiden 30 april op een laag pitje en de meeste steenkoolcentrales lagen stil.

In de hele maand maart van dit jaar haalde Duitsland al meer dan 40% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Duitsland loopt ook voorop in energie-efficiëntie; het heeft wat betreft energieproductie en -verbruik de zuinigste economie ter wereld. Allemaal recente Duitse successen na 2016; mondiaal het heetste jaar, het jaar met het minste ijs en de hoogste zeespiegel.

Daar kunnen wij in Nederland niet tegenop. Bij ons halen burgers hun investeringen in zonnecellen er niet eens uit, wanneer zij gaan terugleveren; meer energie opwekken dan zelf verbruiken. Zo zijn onze regels.

Overigens gaat ook de helft (€ 3.200.000.000) van de € 6.300.000.000 EU-subsidies om de steenkolensector te ondersteunen naar deze prestigieuze oosterbuur. En dat terwijl Nederland die sector met 10% (€ 639.000.000) van dat totaalbedrag steunt. Raar toch, dat zelfs in ons laaggelegen land nog met belastinggeld een zwaar vervuilende CO2-producerende industrie overeind gehouden wordt, die onder meer de zeespiegel helpt stijgen.

Bronnen: “Climate Breaks All Records: Hottest Year, Lowest Ice, Highest Sea Level” door IPS World Desk via Inter Press Service op 22 maart 2017 en “Duitsland breekt record gebruik hernieuwbare energie” en “EU-lidstaten geven 6 miljard subsidies aan steenkool”, beide door Inter Press Service via de website van De Wereld Morgen op 9 mei 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s