Het zal je maar overkomen…

Damasak, Damasak in Nigeria. Het zegt u waarschijnlijk niets. We horen er ook nooit iets over, maar november 2014 werden meer dan 500 kinderen door Boko Haram ontvoerd uit de stad Damasak in Borno, Nigeria. Voor de Nigeriaanse regering is hun ontvoering niet meer dan een levensgebeurtenis. Dat kan een mens overkomen, dus ook een kind. Zelfs de internationale pers had er geen aandacht voor.

Hoewel het onduidelijk is hoeveel mensen door Boko Haram ontvoerd zijn, heeft Amnesty International sinds het begin van 2014 minstens 41 gevallen van massa-ontvoering in Nigeria gedocumenteerd. Veruit de meeste vonden plaats zonder internationale aandacht te trekken. Veel ontvoerden krijgen te maken met misbruik zoals gedwongen zelfmoordmissies, mishandeling, uithuwelijking en verkrachting. In een recent VN-rapport is geverifieerd dat 90 kinderen, in de meeste gevallen meisjes, zijn ingezet voor zelfmoordaanslagen in Kameroen, Niger, Nigeria en Tsjaad. Ook werden 217 gevallen van seksueel geweld tegen kinderen, gepleegd tussen 2013 en 2016, bevestigd. Er wordt echter geschat dat duizenden Nigeriaanse meisjes en vrouwen slachtoffer van misbruik door leden van Boko Haram zijn.

In april 2014 werden 276 meisjes door Boko Haram ontvoerd uit hun school in Chibok in hetzelfde Nigeriaanse Borno, als waarin de stad Damasak ligt. Die actie leidde wel tot internationale verontwaardiging en woede. Onlangs zijn 80 van die schoolmeisjes door Boko Haram vrijgelaten. In totaal zijn daarmee 161 van die 276 meisjes ontsnapt of vrijgelaten. Niet- (of non-)gouvernementele mensenrechtenorganisaties uitten onlangs ook voor deze vrijgelaten meisjes hun bezorgdheid. Hen wacht een loodzware toekomst. 

Kort na de laatste groep van 80 vrijgelaten meisjes publiceerde de regering van Nigeria de namen van de meisjes in diverse media, inclusief Twitter. Dit alleen al is een kwalijke schending van de privacy van de meisjes. En dat terwijl hun familieleden niet van hun vrijlating op de hoogte gesteld werden. 

Ook zijn er zorgen over de wettelijke status van de meisjes. Bij een eerdere overeenkomst tussen Boko Haram en de Nigeriaanse regering in oktober 2016 werden 21 meisjes vrijgelaten. Deze meisjes mochten tot op heden echter niet terug naar hun dorp of familie en worden elders, maar niet meer door Boko Haram gevangen gehouden.

En wanneer ze wel terug zouden mogen naar hun dorpen en families; wat staat hen dan te wachten? Vast geen adequate psychologische hulp en steun en ook geen ondersteuning aan de gemeenschappen waarin zij thuis horen om hun leven weer op te pakken en te herintegreren in de gemeenschap. 

Het zal je maar overkomen, en kon je er – voordat je geboren werd – maar iets over zeggen of je als man of als vrouw ter wereld gaat komen en in wat voor ‘rechtstaat’ waar op de wereld. De duizenden hier bedoelde meisjes en vrouwen in Nigeria, en een veelvoud daarvan in heel veel andere regio’s in de wereld, hebben ‘gewoon’ domme pech. En ook wij kijken daarvan weg; richting boezems van OG3NE wel te verstaan.

Bron: “Bevrijde Nigeriaanse meisjes wacht loodzware toekomst” door Tharanga Yakupitiyage/Inter Press Service via de website van De Wereld Morgen op 11 mei 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s