Maxman’s bijdrage tijdens het Algemene Debat van de Verenigde Naties

Tijdens het Algemene Debat van de Verenigde Naties op 21 september jl. reageerde Abby Maxman, president CEO van Oxfam America, op de uitspraken van president Donald Trump. Trump had eerder die dag het VN-podium gebruikt om zijn schuld weg te wuiven en te scoren. Hij schepte op over het bevorderen van vrede, verheerlijkte zijn COVID-19-aanpak en veroordeelde het ‘eenzijdige’ akkoord van Parijs. President Trump gaf ook zijn visie op een wereldwijde orde, die gedreven zou moeten zijn op smalle, concurrerende nationale belangen, hetgeen in strijd is met het VN-Handvest dat net na de Tweede Wereldoorlog is overeengekomen. Dit is momenteel, 75 jaar later, de toestand van de wereld.

De VN is juist opgericht om ons eraan te herinneren dat we, ongeacht onze verschillen, allemaal aan dezelfde kant staan als het gaat om mondiale problemen zoals COVID-19 en de klimaatcrisis, hield Maxman zijn publiek voor. Wanneer de mensheid wordt geconfronteerd met uitdagingen, die de nationale grenzen overschrijden, zijn er geen eenzijdige deals. Aangezien deze wereldwijde pandemie alleen maar in omvang is toegenomen, kan Amerika alleen groot – en veilig – zijn als we met anderen samenwerken om de problemen, waarmee de mensheid wordt geconfronteerd, op te lossen. Een doeltreffende COVID-19-reactie zou volgens Maxman gebaseerd moeten zijn op samenwerking, het voldoen aan de behoeften en noden van de meest kwetsbare mensen in de samenleving en op wetenschappelijk bewijs.

Maar president Trump geeft de gezondheid van de financiële markten prioriteit boven de gezondheid van mensen. Politiek gezien gaat het om hem in plaats van om eerlijke, juiste, wetenschappelijk onderbouwde informatie. Het gaat Trump om de 1% rijkste mensen in plaats van om iedereen. Zijn leiderschap heeft, aldus Maxman, Amerikaanse levens gekost en vertraagt het broodnodige herstel. Een effectief en veilig vaccin kan volgens hem een uitweg uit deze nachtmerrie bieden en onderzoekers, gefinancierd door de Amerikaanse regering, doen hun uiterste best om het te vinden; om ervoor te zorgen dat vaccins beschikbaar en betaalbaar worden voor iedereen. Dat is belangrijk. De regering-Trump zegt trots te zijn op haar leiderschap bij de VN en als agent van mensenrechten en vrede over de hele wereld, terwijl juist deze Amerikaanse regering enkele van zijn meest vitale eigen doelen en principes ondermijnt: Federale agenten vallen demonstranten in de Amerikaanse straten aan, op langdurige Amerikaanse steun aan programma’s voor de gezondheid van vrouwen wordt bezuinigd en de VS overtreft inmiddels een corona-dodental van 200.000.

Vrede komt niet voort uit kracht, memoreerde Maxman, maar uit een gedeelde inzet voor regels, die iedereen ten goede komen, en uit wederzijds respect. Oplossingen voor de armoede, de ongelijkheid en de onrechtvaardigheid, die zoveel mensen hier in de Verenigde Staten en over de hele wereld aan den lijve ervaren, kunnen alleen worden gevonden door samen te werken aan een gedeelde vooruitgang en niet door er de ogen voor te sluiten en te proberen om winst te maken ten koste van gemeenschappen en gezinnen.

Ik heb veel waardering voor zijn boodschap en zijn lef. Voor het werk van de VN heb ik dat altijd al gehad. Jammer dat er zo weinig belangstelling voor is.

Wie de inbreng van Trump en Maxman’s reactie daarop zelf wil lezen, kan die vinden in de hieronder vermelde bron.

Bron: “Trump pitchte zijn visie op een globale orde – in strijd met het VN-Handvest” door Abby Maxman via InterPressService op 23 september 2020.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s