Onrust in de hondenkennel, maar de kat zal ook lelijk bijten

Republikeinse oud-veiligheidsexperts, die onder presidenten zoals George W. Bush eraan hebben meegewerkt de wereld onveilig te maken, waarschuwen nu voor Donald Trump als aanstormende 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika (VS). Ze zeggen dat Trump als president voor de nationale veiligheid van de VS ‘een gevaar’ is.

In een open brief, die is gepubliceerd door The New York Times, schrijven 50 Republikeinen dat ze daarom niet op Trump zullen stemmen. Onder hen is ook nog oud-minister van Binnenlandse Zaken Michael Chertoff, het brein achter de omstreden Amerikaanse Patriot Act. Dit aangenomen wetsvoorstel schendt Amerikaanse burgerrechten, met name op het gebied van privacy. Daarnaast is kritiek op deze wet dat het vooral mogelijkheden biedt om buitenlanders en immigranten te onderzoeken en het land uit te zetten. U weet vast nog wel dat in een beschaafd land ‘iedereen voor de wet gelijk zou moeten zijn’. Met het Patriot Act wordt deze basis onder het Amerikaanse rechtsbestel uitgehaald. Maar “Meneer Trump mist het karakter, de waarden en ervaring om president te zijn“, schrijven de 50 klagers waaronder aantoonbaar karakterloze dienaars van list en bedrog onder meer.

Nu leven wij in België en Nederland en kunnen we dit onderling gesteggel afdoen als interne VS-aangelegenheid. Niemand zal ontkennen dat de ontwikkelingen in de VS voor ons belangrijk zijn, gezien onze vermeende afhankelijkheid van deze grootmacht. Maar of de leugenachtige, grote gelddienares en machtspolitica Hillary Clinton de eindstreep haalt, of de arglistige multimiljonair Donald Trump, maakt mij weinig uit. Voor mij is de Amerikaanse kiezer het echte probleem: die helpt dit soort mensen aan hun macht.

Bron: “Prominente Republikeinen waarschuwen voor Trump als president” door de Buitenlandredactie de Nederlandse omroepstichting via http://nos.nl op 9 augustus 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s