Een onbekend conflict in een onbekend land

Het kwam zo uit dat ik zaterdagochtend kennissen in hun nieuwe onderkomen bezocht; een kaal, matig onderhouden appartement in het Amsterdamse Nieuw Sloten. Op een tafel met stoelen na, stond er nog niets in hun zonnige, riante woonkamer met uitzicht over tramhalte Kasterleepark van lijn 2 en het winkelcentrum aan het Belgiëplein. Hun dochter slaapt in een achtergelaten stapelbed, zij slapen op een matras op de grond in de kamer ernaast. Internet is er nog niet, maar dat maakt voor de contacten met hun familie en vrienden niet uit. De tafel stond al snel vol met lekkernijen als dal, paratha, roti en samosas. Mijn kennissen komen uit India. Zij zeggen liever dat ze uit Kasjmir komen.

Het deel van Kasjmir, waar zij vandaan komen, heet ‘Jammu en Kasjmir’ en ligt in het uiterst noordelijke puntje van India in de zuidwestelijke uitlopers van de Himalaya. Zij voelen zich meer Kajmiri, dan Indiërs. Deze streek, met meer dan 10.000.000 inwoners wordt al 70 jaar geclaimd door India. China en Pakistan doen aanspraken op nabijgelegen streken van Kasjmir. De strijd richt zich niet alleen van landen tegen elkaar; de inwoners hebben ook te lijden van de conflicten. De afgelopen weken zijn de familie en vrienden van mijn kennissen afgekoppeld van internet. Er zijn onlangs 65 Kasjmiri willekeurig door Indiase troepen gedood. Soms worden huizen geruïneerd, wanneer Indiërs vermoeden dat hun bewoners niet deugen. Klik hier voor meer nieuws uit Kasjmir. We horen er in onze media niets van, maar dat gebeurt daar dus, aldus mijn kennissen, terwijl wij ons te goed doen aan zo’n heerlijke maaltijd.

Zij zijn de luxe soort van vluchtelingen. Degenen die hoog-opgeleid zijn en zich hier in Europa verdienstelijk maken aan gespecialiseerd wetenschappelijk onderzoek. Naast inkomen biedt hun status hen veiligheid. Hier worden zij niet lukraak van hun bed gelicht. Hier kan hun kind gezond en veilig opgroeien, en zij krijgt dezelfde zorg als de andere kinderen hier.

Hoewel zij veel liever zouden leven tussen hun familie en vrienden, proberen zij hier een bestaan op te bouwen zonder voortdurende angst. Alle ongemakken nemen zij daarbij dapper voor lief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s