Het andere, nee, Een ander en broodnodig kritisch verhaal

We houden het kort vandaag: van Julian Assange via de oorlog in Oekraïne tot de gebeurtenissen in Palestina; mensen hebben het recht om ook de andere uitleg, de andere versie te kennen. Nee, niet om die dan als ‘de enige werkelijke waarheid’ te aanvaarden, maar om zelf afwegingen te maken, zelf te denken en pas te oordelen op basis van eerlijke informatie, of door zich open te (kunnen) stellen voor de door beide tegenover elkaar staande partijen ingekleurde informatie. Aan ieder nieuwsfeit gaat immers een geschiedenis vooraf en niets gebeurt zonder context, maar context en geschiedenis worden in onze media schromelijk verontachtzaamd. Ondanks de slogan “Het nieuws van alle kanten” doen onze media daar niet aan; in geen velden of wegen. Opgetrommelde experts, of ze nu verbonden zijn aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ of andere zogenaamd onafhankelijke fora, blijken deze dagen propagandisten van Amerikaans of ander superieur geacht Westers denken.

‘De Wereld Morgen’ (aan elkaar .be) is altijd op zoek naar dat andere verhaal; verhalen die het ons mogelijk maken kritischer na te denken over de verhalen die de mainstream-media ons dagelijks ‘verkopen’ (het juiste werkwoord) als ‘enige mogelijke versie van de feiten’. Daartoe interviewde zij onlangs bijvoorbeeld de Franse auteur, filmproducer en politiek activist Frank Barat. Hij brengt mensen samen om heikele onderwerpen te bespreken. Hij wil in een conflict het gesprek aangaan op basis van respect voor beide partijen. Wie gedurende 18 minuten het interessante interview met Barat wil zien, kan dat door hier te klikken en vervolgens dat interview aan te klikken.

Barat heeft een zeker aanzien in de kringen die twijfelen of er geen alternatieven zijn voor wat politici ons aanpraten. Hij heeft in de loop der jaren een netwerk opgebouwd met onder meer persoonlijkheden als de Amerikaanse filosoof, mediacriticus, taalkundige en politiek activist Noam Chomsky, de Amerikaanse activiste, feministisch filosoof, hoogleraar en schrijver Angela Davis, de Britse filmregisseur Ken Loach die gewoon is in zijn films sociale thema’s te behandelen, de Israëlische historicus en politiek wetenschapper Ilan Pappé, de Griekse econoom en politicus Yanis Varoufakis en de Engelse componist, musicus en singer-songwriter Roger Waters (bekend van Pink Floyd), die de wereld over zich heen kreeg toen hij kantekeningen zette bij wat de media ons vertellen over de oorlog in Oekraïne.

Bron, naast Wikipedia voor de hier genoemde namen: “Frank Barat: ‘We moeten de media terug voor ons opeisen’” door Frank Barat en Lode Vanoost via DeWereldMorgen op 18 oktober 2022.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s